20 Kasım 2013 Çarşamba

Tarihi Alışveriş: Milyon Dolarlık Pizza!



2010 yılının Mayıs ayının 18'inde, saat gece yarısını biraz geçerken, Laszlo isimli, Florida (ABD) eyaletinin en dolu şehri, Jacksonville'de oturan, karnı aç bir adam, https://bitcointalk.org forumlarında şunları yazdı;

"
Bi çift pizza için 10,000 Bitcoin ödeyeceğim... Ama böyle 2 kallavi pizza, ki hani ertesi güne de kalsın. Kalan pizzaları sonradan kemirmeyi severim ben. Pizzaları kendiniz de yapabilir ve evime getirebilirsiniz ya da biyerden benim için sipariş de edebilirsiniz, ama benim esas hedeflediğim şey, Bitcoin karşılığında yemek siparişi vermek fakat kendim uğraşmak zorunda kalmayacağım... Tıpkı hani otelde "Kahvaltı Tabağı" söylemek gibi, hani önüne ne koyarlarsa beğenir, yersin ve mutlu olursun!


Soğan, Biber, Sosis, Mantar, Domates ve Pepperoni gibi şeyleri severim... Klasik pizza işte, öyle üstünde abuk sabuk balık malık filan olmadan. Ayrıca sade peynirli pizzaya da tamamım, hem hazırlaması ya da alması da ucuza gelebilir...


Eğer ilgileniyorsanız lütfen haber verin, konu üzerine anlaşabiliriz.


Teşekkürler,
Laszlo
"

Yaklaşık 12 saat sonra ilk cevabını alan Laszlo  muhtemelen o geceyi aç geçirdi. Fakat çoktan ona Avrupa'dan pizza almak isteyenler vardı bile.

Kimileri Bitcoin'ini harcayabileceği başka yerler önerirken, kimileri de neden illa pizza söylediğini merak ediyordu.

Laszlo ise sadece, "Bu pizzaları Bitcoin ile aldım" demenin ilginç olacağını düşünüyordu.

Çok geçmeden meraklar dindi ve Laszlo, 22 Mayıs tarihinde;

"
10,000 Bitcoin karşılığı, pizza alışverişimi başarıyla gerçekleştirdiğimi belirtmek isterim. 
Fotolar: http://www.heliacal.net/~solar/bitcoin/pizza/
Sağol jercos!

"
şeklinde bir posta daha yolladı.

22 Mayıs 2010'un sıcacık gününde (bknz. Hava Raporu Arşivi), saat tam 15:00'de, dilediği pizzalar eline ulaşmıştı ve ailesiyle afiyetle yedi.

Bir çok kişi, bu olayın Bitcoin tarihinde bir dönüm noktası olduğunun farkında olup Lazso'yu tebrik ediyorlardı. Neredeyse hiç bir değeri olmayan, sanal paralar karşılığında, elle tutulan, gerçek, doyurucu ve sıcacık pizzalar alınmıştı.



Laszlo, küçük kızının pizzaları çok sevdiğini, teklifinin sürekli geçerli olduğunu ve kendisine pizza alanlara 10,000 Bitcoin vereceğini söylemeye bir süre daha devam etti.

Fakat giderek artan merakın ve ilgilinin ardından değer kazanan Bitcoin karşısında, bir çok insan çoktan Laszlo ile alay etmeye başlamışlardı. Herkes, her geçen gün artan Bitcoin değeri üzerinden Dolar karşılığını yazarak, Laszlo'nun yarasına tuz basıyorlardı.

Kendisi, 2010 Ağustos ayında son bir kez daha o başlık altına;

"
Hiç bu kadar ilgi göreceğini sanmıyordum fakat hakikaten artık gün içerisinde binlerce Bitcoin üretemiyorum ve bu siparişleri karşılamaya devam edemeyeceğim. Bana şimdiye kadar pizza alan herkese teşekkür ederim, ama artık bu işi sürdüremiyorum.
"
yazarak kendi macerasına son koysa da, farklı insanlar, Dünya'nın çeşitli yerlerinde, çeşitli yemekler sipariş etmeye devam ettiler.

Muhtemelen artık kızı için, kendi pizzasını kendi Bitcoin'i ile İnternet'teki bir sürü farklı yerden sipariş ediyordur.

Günümüzde halen daha yanıt almaya devam eden başlığın orjinaline (İngilizce) buradan ulaşabilirsiniz.

10,000 Bitcoin, günümüz itibariyle (20 Kasım 2013) tam, 14,222,358 TL ediyor.

Bitcoin tarihinin diğer kilometre taşları için tıklayın (İngilizce).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder