Bitcoin Nedir?

Merhabalar,

Sizlere, Dünya için yeni bir kavram olan Bitcoin'i açıklamaya ve isterseniz sizlerin de nasıl bunun bir parçası olabileceğinize dair yardımcı bir Türkçe metin hazırlamak istedim.

2 dakika içerisinde hızlı bir fikir sahibi olmak isteyenler aşağıdaki Türkçe seslendirilmiş videoyu da izleyebilirler.

Bu adımları atlayıp direk nasıl Bitcoin elde edebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki kısayolları kullanabilirsiniz;
Cüzdan,  Nasıl kazanılır? ya da İnternet Siteleri



BITCOIN NEDİR?

Bitcoin, sanal ortam için hazırlanmış, gerçek bir para birimidir.

Bitcoin (İngilizce'dir ve Bitkoin olarak telaffuz edilir), konsepti "Satoshi Nakamoto" rumuzlu anonim bir programcının oluşturduğu ve 2008 yılında hayata geçirdiği, açık-kaynak kodlu bir, "Sanal Para Birimi" projesidir.

Öncelikle bu genç kavramın yakın tarihteki gelişmelerinden biraz bahsedelim.

Sanılanın aksine Bitcoin bir bilgisayar oyunu değil, gerçek hayatta ve global ölçekte kullanılmaya başlanmış bir para birimidir.

Fakat nasıl ki "İnternet" de hayatımıza ilk girdiği yıllarda, biraz kuşku ve hatta ürperti yarattıysa, Bitcoin için de çıktığı günden bu yana, benimsenmesi üzerinde pek çok spekülatif söylemler gerçekleşmiştir.

Gene de, halen daha ve giderek büyük bir hızla değer kazanmaya devam etmektedir. İlk farkedilmeye başladığında 1 Bitcoin'in değeri, 1 Dolar'dan bile azken, bir kaç sene içinde $30...$50...hatta $150 dolarlara kadar geldi. 7 / 11 / 2013 tarihinde tüm zamanların en en yükseği olan $340 Dolar'a kadar çıktı (Türk Lirası için bknz. BTCTurk) ve çoktan para tarihinin en hızlı ve büyük büyüme oranına sahip para birimi ünvanına hak kazandı bile.(bknz. Dolar bazından yükseliş grafiği)

Fikri özetle izah etmek gerekirse; "Para" dediğimiz değerin kontrolünü bizzat bireyin elinde tutmasını amaçlayan, 3. parti kişilere / kurum ve kuruluşlara beslenmesi gereken güven ihtiyacını kaldıran ve belki de en önemlisi, enflasyona bağışıklık kazanmış bir sistemi kurmak; Satoshi Nakamoto'nun manifestosunda ( İngilizce orijinal metin) değindiği noktalardan bazıları.

Bitcoin çıktığı günden bu yana müthiş bir hızla beğeni ve kabul kazanmaya devam ediyor. Yaygınlaştıkça daha çok kişide merak uyandıran Bitcoin kelimesinin doğuşundan bu yana Dünya üzerinde ne kadar çok arandığını aşağıdaki görselde inceleyebilirsiniz:



Türkiye'de de giderek daha fazla insan Bitcoin fırsatlarının heyecanına kapılıyor. Kimisi geç kaldığını düşünerek üzülse de, kimileri Bitcoin'in değerinin giderek artacağını ve zararın neresinden dönerlerse, kâr olacağını düşünüyorlar.

Aşağıda son 12 ayın, Türkiye'deki Bitcoin arama hacmini inceleyebilirsiniz:

Peki Neden ve Nasıl?

Çünkü arkasında yatan matematiği, programcılık başarısı ve şeffaflığının yanı sıra, felsefesiyle de ön plana çıkıyor.

Öncelikle, her bireyin cüzdanı dijital ortamda, şifre korumalı ve kriptografik biçimde saklanıyor. Her birey (ya da topluluk) kendi cüzdanının güvenliğinden kendisi sorumlu. Dolayısıyla düzenli yedeklemeler almak ve dosyalarınızı USB çubukları gibi ortamlarda ayrıca saklamak mutlaka akılda tutulması gereken bir durum. Cüzdan güvenliği hakkında daha detaylı bilgi almak için "Bitcoin Cüzdanı" sayfamıza bakabilirsiniz.

Sistem her ne kadar, adresten adrese para aktarımlarının şeffaf olması üzerine kurulu olsa da, tüm adresler rastgele sayı ve harflerden oluşmuş anonim bir satırdan ibaret.

Böylelikle siz bu adresle, kimliğinizi umumi şekilde ilişkilendirmediğiniz müddetçe kimse sizin hesap numaranızı ya da hesabınızda ne kadar para olduğunu bilemiyor.

Aktarımların güvenliği, orijinal yazılımın her yeni kullanıma geçmesiyle bir kademe daha artıyor. Çünkü yazılım otomatik olarak, internet üzerinden yazılım ağındaki diğer noktalara bağlanıyor ve gerçekleşen tüm para transferlerini birbirleri ile kontrol ediyorlar. (bknz. http://bitcoin.org/tr/nasil-calisir)

Esasında bu işleme de "Bitcoin Madenciliği" deniyor. Çünkü sistem, tıpkı altın kazısı yapan bir madenci gibi, transfer bloğunu işleyen kişiyi otomatik olarak Bitcoin (+ o blokta yer alan transfer ücretleri) ile ödüllendiriyor. Tüm bu süreç de Bitcoin'lerin "basım" işlemini gerçekleştirmiş oluyor.

Gene sistemin içindeki matematik  4 senede bir bu ödülü yarısına indiriyor. En sonuncu Bitcoin'in bulunmasının 2140'lı yılları bulacağı öngörülüyor. (bknz. https://en.bitcoin.it/wiki/FAQ#How_long_will_it_take_to_generate_all_the_coins.3F & http://bitcoinclock.com/)

Bir başka güzel gerçek ise; sistem 20,999,999.9769 bitcoin'e ulaşıldığında otomatik ve mutlak olarak basımı durduruyor. Bu da öngörülebilir değerlere olanak sağlıyor.

Fakat bu rakam size düşük gelmesin. Çünkü hem, bir Bitcoin şuan için sekiz haneli bir sayı (1 BTC = 1.00000000) hem de sistem her basımdan sonra gene otomatik olarak, bir sonraki basımı bir öncekinden daha yavaş hale getiriyor.

Daha fazla bilgi edinmek için, sayfanın başındaki bağlantıları kullanabilir, ya da " Faydalı Bağlantılar" sayfamıza göz atabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder